Hälsostig Fageråsen

Bjästaområdets Samhällsförening beslutade under 2022 att tillsammans med andra föreningar, intresseorganisationer och andra intresserade försöka restaurera ett gammalt elljusspår på Fageråsområdet i Bjästa till en motionsstig för det rörliga friluftslivet med möjlighet att kunna gå med barnvagn och rullator.

I dag finns där ett naturnära friluftsområde som är lättgängligt och utnyttjas av både unga och gamla utan att behöva använda bil som transportmedel. För eventuellt bilburna finns nu en parkering vid stigens start/Fageråsvägen som kan användas under barkmarkstiden

De som är äldre kan lätt använda stigen för att ta en promenad i skogen. Närheten till villabebyggelse och HSB bostadsrättslägenheter innebär också att man lätt kan följas i grupp och umgås samtidigt som man får motion och vara ute i naturen.

Stigen används för promenader både sommar och vinter, motion av hundar samt skoteråkning då en liten del av stigen är skoterled. Dessutom använder fritidsfiskare i Nätraån stigen för att ta sig fram till fiskeplatser längs ån.

Sommartid är Fageråsområdet lämpligt för bär och svampplockning.

Region Västernorrland har också angivit stigen som en av 11 stigar inom Örnsköldsviks kommun som lämpar sig för promenader och fysisk aktivitet utomhus.

Samhällsföreningen har tecknat nyttjanderättsavtal med markägarna samt miljötillåtelse av länsstyrelsen för att kunna röja upp och bredda stigen, gräva bort stora stenar och rötter samt lägga ut grus och flis för avjämning av ytor.

Arbetet har genomförts av grävmaskin, hjullastare/banddriven dumper och lastbil samt frivillig arbetskraft från Samhällsföreningen, Åmynnets Intresseförening, HSB föreningarna och övriga frivilliga under perioden oktober 2022 till september 2023.

För att man ska kunna hitta rätt väg längs stigen till/från olika anslutningsstigar, har ett stort antal hänvisningsskyltar satts upp på lämpliga platser. Anslagstavla med en karta över hälsostigen finns vid starten/Fageråsvägen av stigen. Förutom skyltar finns ett antal "sittbänkar" utplacerade för att möjliggöra en stunds vila och att njuta av naturen.

I projektet har Samhällsföreningen haft en utomstående sponsor i form av Postkodstiftelsen som bidragit med ekonomiska medel så att vi kunnat genomföra projektet "Hälsostig Fageråsen".

Hälsostig Fageråsen invigdes lördagen den 23 september 2023 med klippning av band, motionsbingo för alla och servering av hamburgare med festis/kaffe. Drygt 200 personer var närvarande under dagen.

Dagen till ära hade också Bjästakonstnären Leif Melin utsmyckat stigen med 5 konstverk i rostfritt stål.

För att få en historisk tillbaka blick har arkeolog Lena Edblom tagit fram olika dokument som beskriver landhöjningen i Höga kusten området för Fageråsen. Dokumenten finns på anslagstavlan vid starten/Fageråsvägen samt utmed stigen.

Nedan visas kartbilden över Hälsostig Fageråsen som finns på anslagstavlan vid starten av Hälsostigen/parkeringen Fageråsvägen samt foton som visar arbetet med hälsostigen. 


Klicka på Svenska Postkod Stiftelsen´ s logga nedan för komma till deras hemsida: 


Håll muspekaren i bilden - klicka på pilarna till höger resp. vänster för att bläddra i
bildspelet 
eller klicka i bilden för att visa helbild.